top of page

Succesvolle kennisvergroting met Blended Learning

Blended learning is niet meer weg te denken in het huidige landschap van educatie en biedt een ideaal evenwicht tussen virtueel leren en face-to-face lessen. Bij blended learning maakt men gebruik van online middelen, maar onderkent men dat het net zo belangrijk is om menselijke elementen als vast onderdeel van het leerprogramma aan te bieden. En de gebruikers? Die profiteren! Door de combinatie van beide methoden bied je een mogelijkheid flexibeler te leren, bovendien zal de leerervaring sterker en derhalve doeltreffender zijn.


Bijsturen van kosten indien nodig

Een belangrijk bijkomend voordeel is dat het er bij Blended Learning meer mogelijkheden zijn om tussentijds de kosten van het opleidingsprogramma bij te sturen. De sleutel tot een succesvol Blended Learning traject ligt in ieder geval in de wijze waarop de gemengde leerprogramma’s worden uitgebalanceerd. In deze blog geven we 5 tips die kunnen bijdragen tot het succesvol implementeren van Blended Learning.


1. Analyseer jouw publiek

Het is belangrijk dat eerst de karakteristieke eigenschappen van de te trainen doelgroep inzichtelijk worden gemaakt. Let hierbij zowel op demografische eigenschappen als huidige ervaring en kennis met digitale leermethoden.


2. Maak gebruik van interactieve hulpmiddelen

Als je de deelnemers als onderdeel van het leertraject veelvuldig gebruik wilt laten maken van digitaal leren, is het belangrijk dat ze toegang hebben tot een goede internet connectie en indien mogelijk ook real-time interactie. Dit zorgt voor minder afhakers en weerstand als deelnemers zich in het begin de techniek eigen moet maken ook zorgt het voor meer betrokkenheid en onderlinge verbondenheid.


3. Zorg voor individuele en groepsleerdoelen

Het is van vitaal belang om leerdoelen te stellen. Deze kunnen worden uiteengezet in zowel individuele als groepsleerdoelen. Door vervolgens te meten of de leerdoelen tijdens de verschillende onderdelen van het Blended Learning programma worden behaald, zal dit de effectiviteit van de leermethode sterk vergroten. Ook kan men indien nodig tijdig bijsturen.

4. Maak gebruik van een verscheidenheid aan materialen en media

Dankzij Blended Learning is het mogelijk om informatie en instructies op verschillende manieren over te brengen. Door gebruik te maken van een verscheidenheid aan materialen en media, zullen deelnemers een beter en dieper inzicht krijgen in wat zij leren. Zorg voor gevarieerde en relevante inhoud, combineer tekst, afbeeldingen, video en audio. De online tool moet een hoge mate van interactiviteit bevatten.


5. De juiste technologische hulpmiddelen gebruiken

Software ontwikkelt razendsnel en verandert continu. Zorg dat je zelf goed op de hoogte bent van gekozen technische tools voordat je deze aan deelnemers voorschotelt. Leerlingen leren op verschillende manieren en hebben unieke behoeften. Maak gebruik van alle opties die de portal biedt. Wissel de trainingen af met uitdagende quizzes, opdrachten of een tussentijdse toets met geautomatiseerd certificaat. Interactiviteit zal altijd leiden tot meer inzicht.

Comments


bottom of page