Tips voor blended learning

Blended learning is niet meer weg te denken in het huidige landschap van educatie en biedt een ideaal evenwicht tussen virtueel leren en face-to-face lessen. Het maakt gebruik van online middelen, maar het is net zo belangrijk om de menselijke elementen een vast onderdeel te maken. Middels het combineren van beide methoden kunnen gebruikers profiteren van flexibeler leren en een sterkere ervaring krijgen.


Bovendien zorgt deze aanpak ervoor dat het gemakkelijker is om de kosten van het opleidingsprogramma in evenwicht te brengen. De sleutel tot blended learning is de manier waarop gemengde leerprogramma’s worden gebalanceerd met als doel om gebruikers alles te geven wat ze nodig hebben om te slagen. In dit artikel geven we 5 belangrijke tips. Lees dus snel verder!


1. Analyseer jouw publiek

Het is belangrijk dat de karakteristieke eigenschappen van de te trainen doelgroep inzichtelijk worden gemaakt. Let hierbij zowel op demografische eigenschappen als huidige ervaring en kennis met digitale leermethoden. Op die manier kan de trainingscontent beter worden afgestemd op de gebruikers.


2. Maak gebruik van interactieve hulpmiddelen

Helemaal als de gebruikers veelvuldig gebruik maken van digitaal leren, is het belangrijk dat ze toegang hebben tot goede internetconnectie en indien mogelijk ook real-time interactie. Ondanks de fysieke afstand kan dit ervoor zorgen dat er verbondenheid kan worden gecreëerd en de gebruikers meer betrokken raken met de lesstof.


3. Zorg voor individuele en groepsleerdoelen

Het is van vitaal belang om leerdoelen vast te stellen. Deze kunnen worden uiteengezet in zowel individuele als groepsleerdoelen. Door leerdoelen te verwerken in het blended learning plan kan de effectiviteit van de leermethode beter worden gemeten en is de kans groter dat studenten ergens naartoe zullen werken.


4. Maak gebruik van een verscheidenheid aan materialen en media

Dankzij blended learning is het mogelijk om informatie en instructie op verschillende manieren over te brengen. Door gebruik te maken van een verscheidenheid aan materialen en media, zullen studenten een dieper inzicht krijgen in wat zij leren. Houd er dus rekening mee dat blended learning-sessies relevante inhoud bevatten, zoals tekst, afbeeldingen, video en audio.


5. De juiste technologische hulpmiddelen gebruiken

Digitaal leren ontwikkelt razendsnel en software verandert vaak, dus het is belangrijk om de veranderingen eerst te begrijpen. Leerdoelen en -resultaten, modellen voor gemengd leren en onderwijsmethoden beïnvloeden de keuze van technologie en vice versa. Let er dus op dat het heel goed mogelijk is dat je misschien meer dan één tool nodig hebt. Leerlingen leren immers op verschillende manieren en hebben unieke behoeften. Het is dus belangrijk om te onthouden dat een educatief spel of digitaal hulpmiddel waarschijnlijk niet voor iedereen zal werken.